Citromolaj vs. citromfűolaj

A citromolaj és a citromfűolaj bizonyos gyógynövényekből kivont illóolajok, melyek egyaránt alkalmasak a különféle gyógyító ellátásokra. Bár mindkét illóolajban szerepel a citrom szó, fontos tudni, hogy ezek teljesen más gyógynövényekből készülnek el. Mindazonáltal a két olajnak, a citromolajnak és a ciromfűolajnak vannak hasonló tulajdonságaik és előnyeik, de persze néhány különbséget is fel lehet sorolni. Nagyon fontos, hogy mindig kikérdezzünk egy szakképzett aromaterapeutát, hogy miként kell megfelelően használni ezeket az illóolajokat, illetve érdemes az orvosunkkal is konzultálni, mielőtt bármilyen betegség kezeléséhez alkalmaznánk ezeket az illóolajokat.

citro-citromfu

Növények

A citromolaj a citromfa gyümölcséből, tehát a citromból származik, pontosabban annak héjából vonják ki a hatóanyagokat. A citromfák 15 láb magasra is megnőhetnek, és érdemes még róluk tudni, hogy eredetileg csak Kínában találkozhatunk vele, innen terjedt el a mediterrán régiókba. A citromfűolajat viszont a Cymbopogon citratus növényből vonják ki, ami egy fűféle, aminek nyomait India ősi írásos emlékeiben fedezhetünk fel.

Hasonlóságok

Annak ellenére, hogy a különböző növényekről van szó, a citrom és citromfű sok hasonló tulajdonsággal és felhasználással rendelkezik. Néhány hasonló alkotóelemet is felfedezhetünk bennük: például a citromolajban és a citromfűolajban is vannak limonén terpének, citronellal aldehidek, illetve citrál is. A citromolaj és a citromfűolaj egyaránt antibakteriális és fertőtlenítő hatású, így hasznosak lehetnek a fertőzések elleni küzdelemben. Mindkét olajról úgy gondolják, hogy javítja az immunrendszert, bár még több kutatásra van szükség, amelyek alátámasztják ezt az állítást. A citromolajat a kozmetikai temrékekben is megtaláljuk, mivel feltételezik, hogy ez számos előnyt gyakorol a bőrre is. Úgy gondolják, hogy minden bőrtípus esetében kiváló lehet, de különösen a zsíros bőr esetében lehet nagyon hasznos. A citromfűolaj is javítja a zsíros bőr állagát. Mindkét olajat jól lehet párosítani levendula és rozmaring illóolajokkal.

Különbségek

Citrom és citromfű olaj néhány szempontból különböznek. A citromolajat a bogárharapások kezelésére használják fel, illetve a torokgyulladás, köhögés, bronchitis, megfázás, influenza stb. kezelésére, míg a citromfűolaj hatékony a fájó izmok gyógyításában, a hangulat fokozásában, a stressz csökkentésében stb.

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

-17% Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 455 Ft
545 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 40g

-16% Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 325 Ft
385 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!